Co zvážit před nákupem auta pro handicapovaného řidiče

Auto vám umožní dostat se tam, kam potřebujete, užívat si své koníčky a stýkat se s přáteli. Dává vám pocit svobody a nezávislosti a je také zásadní pro snížení závislosti na ostatních lidech při plánování.

Pro některé osoby se zdravotním postižením je výběr správného automobilu důležitým krokem na cestě k nezávislému životu. Vhodný vůz pro vás bude nakonec záviset na vašich individuálních potřebách, na tom, jak daleko hodláte cestovat, a na vybavení, které byste mohli potřebovat vozit s sebou. Je důležité mít jistotu, že je pro vás vůz vhodný, proto je nejlepší provést průzkum a vyzkoušet několik modelů ještě před koupí. Zde uvádíme několik věcí, které byste mohli chtít zvážit, než se do toho pustíte.

Automatická nebo manuální převodovka?

Volba mezi automatickou a manuální převodovkou je klíčová pro každého řidiče. Někteří lidé milují jednoduchost automatické převodovky, zatímco jiní mají rádi kontrolu nad řízením, kterou jim poskytuje manuální převodovka.

Pro osoby se zdravotním postižením může mít plynulejší jízda, kterou automatická převodovka nabízí, zásadní význam, pokud jde o to, aby si užili pohodlnou jízdu. Řidiči s omezenou pohyblivostí mohou také těžit z toho, že nemusí pravidelně pohybovat řadicí pákou nebo mačkat spojku.

Automaty však bývají dražší než vozy s manuální převodovkou. Manuál vám také může poskytnout lepší kontrolu nad brzděním motorem a brzděním nohou, což je důležité zejména v zimních povětrnostních podmínkách.

Mohl by pro vás být vhodný elektromobil?

Také elektromobily mohou být vhodnou volbou pro řidiče se zdravotním postižením, a to díky plynulejší jízdě, nižší hlučnosti a nižším provozním nákladům. Nabízejí také bezdotykové nabíjení, což může být užitečné pro lidi, kteří bojují s bolestmi kloubů, umělými končetinami nebo svalovými problémy.

Pokud se rozhodnete poohlédnout se po elektromobilu, nezapomeňte zohlednit náklady na instalaci nabíjecího místa doma a případně si zjistěte, kde se nabíjecí místa nacházejí, pokud jezdíte pravidelně delší trasy.

Koupě nového vozu nebo úprava stávajícího vozu?

Volba mezi koupí nového vozu a jeho následnou úpravou, koupí upraveného vozu z druhé ruky nebo úpravou stávajícího rodinného vozidla je osobní volbou, která vychází z vašich požadavků a finanční situace.

Koupě nového vozu a jeho následná úprava pro vozíčkáře vám může například vyhovovat, pokud hledáte vozidlo, které je dokonale přizpůsobeno vašim potřebám a je pravděpodobné, že bude spolehlivé, protože nemá najeto žádné kilometry. Na tento typ vozu můžete také získat záruku. Pravděpodobně však bude nejdražší volbou a může chvíli trvat, než projdete procesem předvedení, posouzení, přestavby a montáže.

Koupě upraveného vozu z druhé ruky může být levnější variantou, zejména pokud jste si jisti úpravami, které potřebujete. I když si možná budete muset chvíli počkat, než najdete ten, který bude vyhovovat vašim potřebám. Je však důležité si uvědomit, že při této možnosti pravděpodobně nedostanete záruku, takže musíte akceptovat možné dodatečné náklady, pokud se něco pokazí.

Pokud jsou úpravy, které potřebujete, menší a lze je provést úpravou sedadla řidiče, například ručním ovládáním, můžete se poohlédnout po úpravě stávajícího vozu, místo abyste museli kupovat nový.

S naší službou Handicar.cz vám rádi pomůžeme s nalezením, ověřením a koupí vhodného vozu, 
poradíme s financováním, DPH, úpravou vozidla,
zajistíme přepis, STK, papírování apod.

Pomáháme vám překonat všechny bariéry.

Máte dotaz? Kontaktujte nás

+420 775 933 521

Zavolejte mi na: